Kali ni aku letak resepi untuk kambeng chopp nih....Resepi sendiri yang ala2 belasah campak2 gitu. mwahahaha......Yang pasti bila makan x perlu gravy (eh,betul ke aku eja nih?) lagi dah. Ngap camtu je.
Bahan2 wajib:
Mestilah kambeng....biasenye aku amik lamb shoulder. Kalo tak de lamb, mutton pun ok. (Tak tau pe different 2 menatang nih)
Bawang - potong 4
Kentang - potong 4
Cili merah - cincang
Capsicum - hiris / cincang
Baby carrot
Bahan2 marinated:
Rempah kari daging
Sos lada hitam
Kicap manis - 1 sudu makan
Rosemary - 1 sudu makan. (Lebey cket pun ok. Aku suke letak bebanyak)
Thyme - 1 sudu makan. (Yang ni pun aku suke letak banyak)
Garam
GulaCara2:
1. Satukan bahan2 marinated. Aku tak reti la nak sukat2 bende nih, so aku main campak je. Yang pasti rempah kari ngan sos lada hitam mesti banyak.Agak2 la kalo 5/6 ketul kambeng tu dalam suku botol sos lada hitam ..Yang lenlain tu secukup rase jer.
2. Gaul bahan marinated ke bahan2 wajib. Perap dulu beberapa jam. Paling cepat n tak sabar aku perap 1 jam je. Kalo nak beshhh sila perap semalaman kat petiais.
Kambeng yang telah dimarinated |
3. Susun semua bahan kat atas tray. Tabur lagi rosemary kat atas kambeng n bakar 180C selama 45 minit.
Kambeng yang dah diperap n ready for roasted |
Tadaaaa!!!! |
MiMi "2" ADIA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan