Kawan2

Rabu, 24 Jun 2015

Siem Reap, Cambodia: Day 1

Oh......kuatkanlah semangat daku untuk menghupdate blog ini!!! Banyak sangat ragam yang perlu disettlekan terlebih dahulu, sampai terketar-ketar tangan menaip di keyboard warrior yang berwarna hitam berjenama Dell nih.

OK....alkisahnye, cerita dimulakan dengan Delloyd yang telah mengoffer daku ke Siem Reap di atas tiket Executive Incentive & Teambuilding Trip. Jadi berpergianlah daku ke sana yang diletakkan dalam Group B pada April yang lalu. 
Tiket kepergian

With partner aka roommate


2 jam perjalanan memang buhsan, especially bila fly atas laut. Nasib baik la, ade entertainment dekat each seat. Layan lagu n muvi jelah. Memasuki ruang udara cambodia, tiba-tiba je pandanganku kabur......dimana-mana seakan penampakan debu merah yang berterbangan......cuaca di sana sangat panas dan berdebu, even belum turun dari flight pun, dah rasa bahangnya. Sebelum landing, dari atas flight aku tengok bentuk muka bumi disana yang sangat rata, penuh dengan sawah padi dan tidak lupa juga pada tasik Tonle Sap yang sangat besar dan luas (tetibe teringat pada subjek Geografi mase skola dedulu). Oleh kerana cuaca sangat panas dan kering, Tasik Tonle Sap kelihatan berlumpur dan warnanya seperti teh susu......huhuhuhu. Pandangan ke luar mulai terganggu hasil penerbangan turun yang tak ubah seperti roller coaster, drop ke bawah yang sangat mendadak.....dah macam tangga pun ada......seriau weh! Tu belum kira dengan penggunaan brek mengejut, maybe landasan di Siem Reap agak pendek...huhuhu  

Baru turun flight




Restoran Wau
Setelah kekenyangan melayan makanan di Restoran Wau, kami dibawa pula ke Cambodian Cultural Village. Keadaan di sana sangat-sangat lah crowded, nak jalan pun susah..........terpaksa berasak-asak di pintu masuk....huh. Our tourist guy (agak ganteng orangnye.......hihihi) Mr Sarun, bagi tau yang hari tersebut adalah last day for Festival Songkran, jadi memang culture orang disana untuk bercuti, berjalan n berpesta sakan tak kira tua atau muda. Macam pelik je haku tengok bila anak cucu diorang angkut sekali tok nenek mereka berjalan-jalan even orang tua tu dok pakai kain batik lusuh je atau mane yang dah tak larat berjalan tu, diorang kendong je terus. 

Aksi dari colleage member

 


Nampak tak telur tu?....ha! Tak dapat close up sebab geli sangat. Dekat setiap telur tu ada kepala anak ayam yang baru nak menetas. Macam mana nak makan, aku tak tau pasal tak tanya, lagi pun tekak aku dah kembang semangkuk!!!

Cambodian style untuk bercuti 





Persembahan dari orang asli.....punyalah lama dok tunggu...haih


Rumah orang asli


Tak habis pun pusing cultural village ni, baru separuh je aku jelajah.....sebab aku rasa sangat besar n aku sudah capek disamping ade feeling-feeling buhsan. Rasa tak sabar-sabar nak balik hotel ni!!!!

Inilah dia.....Steung Siemreap Hotel..


Bilik aku di tingkat 1 (Yang pintu terbukak tu)


Selepas menghempaskan diri ke katil dan memanjakan diri di bathtub....hehehe, kami bersiap-siap pula untuk makan malam.....kebulur dah!!!. Yelah, kedai makanan halal memang susah nak cari di sini, nak ngap kudap-kudapan kat stall memang takla kan. Malam tu kami makan di Mat Nor Muslim Family Kitchen....makanan die memang superb, aku bagi 4 bintang.


Menunggu VVVip yang tak kunjung tiba sebelum bertolak ke restoran Mat Nor



Sesudah kekenyangan, mengantuk pulak.....huhuhu. Jadi untuk fresh up kan mata ni, daku bersama roommate (Linda) berjalan-jalan sambil cuci mata n window shopping di night market dan stall di setiap lorong di sana. Yang paling menarik perhatian pastimya banana pancake dan juga ice blended fruit juice. Almost setiap stall akan jual benda ni. Malam tu juga ade acara best sempena hari terakhir pesta songkran.....aku ingatkan diorang dok main air, ade hati jugakla nak redah ke area tu, sekali rope-ropenye diorang main baling tepung / bedak..........dah macam hantu kom kom je haku tengok. Tak jadi aka cancel, patah balik terus ke hotel.....hahaha.






MiMi '2' ADIA guna banyak foto ikhsan dari photographer cool Mr OR untuk setiap entry Siem Reap

2 ulasan:

theolrascal berkata...

Day 2.. bila?

Shiema berkata...

Ala Mr OR.....sabar, pelan-pelan. Biar lambat asal selamat :)