Kawan2

Ahad, 23 Januari 2011

Ayam Kelio

Hari ni gatal plak nak main masak2. Biase masak ala cincai boncai je. Janji Adia 1 ngan Adia 2 boleh makan dgn jaya dan gigih….



Bahan2:
1 ekor ayam
1 biji santan kelapa
1 biji buah pala
1.2cm halia
3 biji buah keras
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 batang serai
1.2 cm lengkuas
1.2 cm kunyit idop
3 helai daun kunyit
4 helai daun limau purut
150gm cili merah
2 sudu besar cuka / jus limau kasturi
p/s - yg kaler biru tu adalah bahan A dan perlu ditumbuk

Cara2 membuatnye:
Gaulkan ayam dengan bahan A dan cili merah & letak sikit air.
Komdian dimasak bersama2 sehingga airnya kering.
Masukkan santan, sedikit garam, cuka/jus limau, daun kunyit & daun limau purut.
Sentiasa kacau utk elak santan meruap.
Masak hingga daging ayam empuk / santan dah kluar sedikit minyak

Sekian.....
p/s: Cara kat atas tu x gune minyak. Sesape yg suke gune minyak, tumis bahan A dgn cili merah, pas tu baru masukkan ayam.



MiMi "2" ADIA yang tersandar kekenyangan

6 ulasan:

aliaaroslan berkata...

kategori kari ke ayam ni kak shiema?

Shiema berkata...

aliaa: rasenye bukan kot, pasal ade rase rempah n daun kunyit. cam rendang pun ade gak rasenyer. Ni masakan minang nih

aliaaroslan berkata...

oo.. nanti kalo free letak la resipi. boleh cuba.. (macam terel sangat aliaa ni masak)

Shiema berkata...

aliaa: ok. dah letak resipi dah. Cume rempah2 tu x pasti ade kat sane ke x. Tapi aliaa kan pandai ubah2 resepi ikut keadaan. try la
Dah masak macam2 kat sane n boleh belasah gune ape yg ade tu, kire da terror la tu.
Teringin nak buat ayam marinate cam aliaa buat, tapi bahan2 die either x de kat cni atau kalo ade, mahal.

Mohd Bakery berkata...

1.2cm kunyit.....kalu 1.3cm apa jd ek? mungkin xsedap ke? hahahhaa....very accurate.

Shiema berkata...

bakery:hahaha.....itu syarat je,aku masak pun x de plak pakai pembaris nak g ukur2 dulu, baru potong.