Kawan2

Isnin, 31 Januari 2011

Udang Lipan

Kelmarin g pasar malam n jumpe la sejenis menatang nih. Orang kate udang lipan. Macam nak rasa, tapi rase geli2 plak nengok ropenyer itu. Besides, aku memang geli giler ngan lipan nih. Mitos mengatakan udang nih boleh dijadikan penawar untuk lelah, tapi very2 high cholesterol ye!!!!Dah jupe banyak kali dah sebelum ni, tapi kali ni aku bulatkan tekad nak beli jugak. Aku beli dalam 5 ekor, motifnye, just untuk rase2 je.

Balik umah, aku google dulu pasal menatang nih. Macamane nak bersihkan, n masak ape yang sodapp. Mostly ramai kate kalau nak sedap, masak lomak cili api atau goreng je. Oleh karena, beli pun ciput jer, aku pun decide  wat goreng jela. Adia 1 dah cakap awal2 tak mo makan, pasal geli. Aku pun pelagi, siang n basuh bersih2, letak garam, kunyit n serbuk kari.....pastu goreng.

Sesi untuk merase, apekah udang ini sedap sangat seperti yang orang lain perkatakan itu? Jawapannye....memang superbbbb. Lagi best dari ketam n udang. Adia 1, memula tu aku paksa gak suruh makan. Mula2 tak nak, pastu die plak yang terlebey ngadap. Adia 2 toksah cerite la, memang belasah ape saje.....en suami tak mo makan pasal kolestrol tinggi.



Rope udang lipan yang dah digoreng......scary x?

Yang paling best pasal udang ni adalah bile aku makan, aku tak rase panas2 kat mulut atau gatal2 macam aku makan ketam n udang (allergic kat udang2 besau n ketam. sotong ngan kerang x pe plak)......waaaaa, ade can la makan lagi pas ni....


MiMi "2" ADIA yang bercita2 nak masak lemak cili api udang lipan

2 ulasan:

zaidy berkata...

kat sini bersepah. dah berminggu2 nampak tapi tak terbeli sbbnya...GELI

Shiema berkata...

Edy: cube la....sodappppp. Lagi sedap dari ketam